TEMATUR TIL NYKMARK OG GAPAHUKEN VED GRØNNLIVATNET I VESTVÅGØY.

For en tid siden fikk jeg vite om veien som er bygd fra parkeringsplassen i Nykmark fram til Grønnlivannet. Dette er et område som jeg bare kjenner fra vinterbesøk, bl.a. fra ei tid tilbake med turrenn på ski som gikk fra Bøstad til Leknes, en fin aktivitet med variert og fin løype.

Vestvågøy Historielag sammen med Lofoten Turlag la lørdag 1.juni turen dit for å se nærmere på området, og det arbeidet som er nedlagt for at folk flest lett kan komme seg ut i vår fine natur uten de store anstrengelsene. I noe kjølig vær, men for det meste opplys, ga et 20-talls deltakere seg på tur innover den 1,4 km veien som er laget fram til rasteplassen ved Grønnlivannet. På turen hadde vi med Ketil Høyen og Are Andersen, som ga oss litt historisk innblikk fra ei tid tilbake. Vi fikk høre om han som bodde i en liten gamme i området fram til 1941 – under forhold som vi ikke kjenner til nå. Vi fikk høre om liv og røre, om gårdsdrift, om dyr- og fugleliv, og om fiske i vatnet og elva som kommer ned fra Kringlebotnsvannet. På turen innover fikk vi vite om turstien til gammen ved nevnte vann og stien over til Valberg, som vel må tråkkes opp.

Turveien vår var lett å gå, og framme ved Grønnlivannet fikk vi sette oss ned med turmaten og kaffen. Der er det bygd en fin gapahuk med fin utsikt over vannet. Ketil med familie står bl.a.bak dette arbeidet, og da fikk vi orientering om arbeidet som var nedlagt, og om et anlegg som er myntet på rekreasjon for alle, men særlig også for funksjonshemmede og eldre. Her er det også ordnet med et flott avtrede (utedo), der bilde av kongefamilien etter tradisjonen er veggpryd. Vi hører en fin sus fra elven som engang var skille mellom kommunene Buksnes og Borge. I det hele et sted for å finne hvile og ro. Jeg ble mektig imponert over det som er lagt ned av arbeid for å tilrettelegge for at mange skal kunne komme seg på tur ut i en herlig natur.   En stor takk til Ketil Høyen og Are Andersen for orienteringen som ble gitt, og som førte til overrekkelse av historielagets krus.

Takk for deltakelse på turen og takk til Lofoten Turlag for samarbeid.

Neste tur sammen med Turlaget blir onsdag 17. juli til Sversvika med ledsager og arkeolog Caroline Fredriksen.  Oppmøte kl.18 på parkeringsplassen i Flæsa.