Tematur til Kartneset og Kartfjorden 29. juni 2014.

Kjører man Valbergsveien,  kan man ved passering ved Straumen se gårdene som ligger innerst i Kartfjorden og rett nedenfor Kartstaven, som ellers er et kjent og populært utfartssted spesielt vinterstid. Man passerer uten å tenke på at området har sin forhistorie. Vestvågøy Historielag og Lofoten Turlag  arrangerte  en fellestur dit den 29.juni i et fantastisk turvær. 35 personer hadde møtt fram da turen startet på Kartneset, og fra en fin og overskuelig høyde fikk de frammøtte en historisk gjennomgang av en tidligere aktiv tid på dette stedet, godt krydret med en del anekdoter fra en tid som ligger noe tilbake. Denne delen tok historielagets Svein Kongsjord seg av på en oversiktlig og fin måte. Siden gikk turen til gårdene inne i Kartfjorden, ca. 2 km, der vi igjen fikk en historisk oppdatering med gårdstunet som arena, og der deltakerne fikk nyte godværet med sin medbrakte niste og kaffe. Det henvises ellers til bygdebøkene for Borge og Valberg for mer informasjon.

Etter dette tok Turlaget over, og Lill Kartfjord og Harald Eilertsen fikk med 12-15 deltakere på tur opp lia til Kvanndalen.   De to arrangerende lag må se turen som svært vellykket, der kombinasjonen historisk og kulturell orientering om steder på øya og vandring i en innbydende  natur er verdifull.

Vi takker de frammøtte for hyggelig deltakelse, likeså ledsagerne og for at vi fikk anledning til å besøke stedene. Den 17.august blir det en tematur til Vonhein,Ramberg og Kleiva som også arrangeres av Historielaget og Turlaget. Harald Eilertsen blir ledsager på turen, og nærmere orientering kommer senere.

Kolbjørn Bugge

Leder Vestvågøy Historielag

Kartneset.

Svein Kongsjord fortalte om livet i Kartfjorden i gammel tid.                     Deltakerne samlet ved gården inne i Kartfjorden.

Svein Kongsjord fortalte også om gårdsdriften i Kartfjorden.