Tur til Kyllingdalen 2012

 For et par år siden var laget på tur til Reine Gård for å se på vasskverna som er bygd opp der. Turen gikk videre til Kyllingdalen, men på grunn av dårlig vær ble vi enige om å avbryte for senere å besøke stedet. Nå er turen fullført, og her er noen bilder fra turen.

Den 6.september møtte en 20-talls personer opp for å dra til Kyllingdalen i regi av Historielaget. Været var endelig så bra at vi kunne avvikle turen, som gikk fra Ballstad Skole. Kjentmann og ledsager på turen var Terje Karlsen, som er kjent for sin historie- og slektskunnskap spesielt i dette området.( Han utgir bl.a. Ballstadværingen og har også utgitt bøker fra Ballstad) Deltakerne fikk en grundig og fin innføring i dalens historie helt fra 1600-tallet, om gårdene og gårdsdrift, om personene og deres virke. Ettersom det er laget en god turvei innover i dalen, var det en lett og trivelig tur, der eldste deltaker var 78 år.

Innerst i dalen finner vi et fint og rødmalt hus som er renovert og står og minner om en tid da det var god aktivitet og fast beboelse der.. Nå er det fritidshus, og gjestfriheten til huseierne gjorde at vi fikk komme inn for å nyte vår kaffe i trivelig og historiske omgivelser. Her fikk Terje gi oss flere detaljer om dalens  historie - en gjennomført god oppdatering  fra en svunnet tid, der folk enda så mulighetene for å ha et sted å bo og et utkomme ,selv om det nok kunne være slitsom og knagert til tider.

En stor takk går til Terje Karlsen for" historietimen" som han som tidligere lærer bestod med glans. Veldig interessant. Takk også til familien Berg som åpnet dørene for oss. Til Gerd, Jon Inge og Pål som skal få sitt historielagskrus til huset.

Til slutt må nevnes at det er i gang restaurering av enda et fritidshus innert i dalen samt at det ligger en hytte nede ved vannkanten. I alle fall har ballstadværingene fått en fin turvei innover i et område med mye historie, og den blir mye brukt i flere sammenhenger. Vi anbefaler å ta turen i disse spesielle omgivelser.

Historielaget takker deltakerne for frammøtet og for en trivelig tur sammen. Takk også til Sverre Gulbrandsen for fotos fra turen.

Kolbjørn Bugge

leder VHL

 


Kjentmann Terje Karlsen til venstre, og historielagets leder,
Kolbjørn Bugge. Klar til avgang.

 


Det var både unge og gamle med på turen.


Første stopp var dette huset.


Terje Karlsen fortalte om hvem som hadde bodd i huset.


 


Turen gikk videre til neste boplass.


Det var ikke mye igjen av dette huset.


 


 


Hele Ballstads badeplass ved Storvatnet.


Terje fortalte om huset som hadde stått ved inngangen til selve
Kyllingdalen.


Det er flere teorier om hva som har gitt navnet til Kyllingdalen.
Er det denne steinen, som kan minne om en kylling? Eller var
det opprinnelig et samisk navn? Skrivemåten var en gang i
tiden "Kjuklingdalen".


 


Huset som ligger innerst i dalen.


 


Vi fikk høre om familiene som har bodd i dette huset.


 


 


Er det naturen selv som har laget disse
trappetrinnene?