Vårtur til Heimerdalen 11. mai 2013

UTOLIG FIN VÅRTUR TIL HEIMERDALEN VED EGGUM.

Vestvågøy Historielag la vårens tematur til Heimerdalen med start ved Borga på Eggum lørdag den 11.mai. Ledsager og kjentmann på turen var Hermann Fjelltun, og som på en utmerket og oversiktlig måte kunne gi oss deltakere en god skisse av Eggums histore ved første stopp. Et 20-talls deltakere var med på turen, fra 5 år gamle Trym til spreke 80-åringer som Bernharda og Karl.

Turen ble værmessig ideell, lett overskyet, fin temperatur og nærmest vindstille, noe som gjenspeilte seg i et speilblank Heimerdalsvann. Turen var lett å gå på grunn av fin vei helt inn til kraftstasjonen. Underveis fikk vi innføring i planlegging av det lokale kraftverk innerst i dalen allerede i 1939, men som først ble realitet 21. desember 1950.

Vel fremme ved stasjonsbygningen var det tid for en lang og god kaffepause, der deltakerne kunne se virkeligheten og høre om en utrolig arbeidsinnsats med slit og pågangsmot for å få dette til. Selv er jeg full av beundring for det mot som måtte ligge i bunnen for virkelig å gjennomføre prosjektet. Likeså tenker jeg på gleden ved endelig å få lys i husan, selv om det var sparsomt. Så kom meldingen fra sentralt hold om at alle i landet skulle få strøm, noe som ble en vanskelig periode for folka på Eggum, ettersom det kunne føles urettferdig i forhold til tilgang på strøm fra Lofotkraft i Borge.

Mange omstendigheter gjorde at Lofotkraft overtok anlegget i Heimerdalen, men dette har Fjelltun redegjort for i årboka Lofotr, 2011-utgaven.

Det som sitter igjen etter en slik tur er informasjon og med selvsyn se en utrolig slitsom og risikabel byggeprosess, ikke minst økonomisk. Det er bare å ta av seg hatten for slike hendelser i ei brytingstid.

Stor takk til dere som ble med på turen og til en god historieforteller, Hermann Fjelltun, som fikk historielagskruset som takk for innsatsen.

Kolbjørn Bugge

Leder VHL