Tur til Slydalen 16. august 2015.

TEMATUREN TIL SLYDALEN, STEINBAKKTINDEN OG ROLFSFJORDEN.

Av Kolbjørn Bugge

Søndag 16.august arrangerte Vestvågøy Historielag og Lofoten Turlag felles tur til de nevnte steder. I strålende sommervær møttes et 20-talls deltakere på gården til Tove og Kjell Thore Sletteng øverst i Slydalen. En av øyas mest interessante og velstelte gårder, som i dag er i bruk som fritidssted og museum. Huset er fra 1878. Det er utrolig hva ekteparet har fått satt sammen slik at etterslektene kan se hvordan folk hadde det og levde i tidligere tider.

I sjåveggen kunne vi benke oss i en sommerdag vi har lengtet etter, og der hadde vi fått med en kar som kan dalens historie til fulle. Ronald Slydal tok oss med på en vandring til stedene der han er oppvokst, og han gav oss en times historieleksjon.  Han fulgte tråden helt tilbake til tider da navn som Slydiurdaler fantes og kanskje tilbake til før 1350. Som kjent ligger Slydalen noe avsides og høyere opp i terrenget på østsiden av hovedveien. Det bor ingen fastboende i dalen nå.

Slydalen var en tid et særdeles aktivt sted å bo med mange ulike virksomheter for å livnære seg, og ei tid var det over 50 fastboende. I 30-årende kom det også vei dit med mye dugnad og med datidens redskap. (Oversikt over bruksdelingen fra 1538 til 1937 og likeså slektsoversikt finnes i  Borge og Valberg Bygdebok bind 3 og er også interessant lesning). Som nevnt ga Ronald Slydal oss en veldig fin oversikt, noe som gjenspeilte seg hos et lydhørt publikum. Som takk fikk han overlevert Historielagets krus, før vi kunne gå videre til kaffe og vafler hos Tove ned i museet, der de som ikke gikk tur kunne fortsatte med historietimen.

I turfølget ble det enighet om deling der Minni Holand tok med seg noen deltakere til Steinbakktinden, mens Harald Eilertsen ledet turen over til Rolfsfjorden. Der ble de møtt av en annen lokalhistoriker, Svein Kongsjord, og fikk der høre historiske bilder fra den siden av øya. I det hele en vellykket tematur.

 


Fra turstien øverst i Slydalen.

 

Av Sigbjørn Lauritzen
 

At Slydalen er ei reise og et besøk verd, det kunne alle gjestene fra historielaget og turlaget slå fast søndag 16. august 2015.

I et nydelig vær ble vi alle tatt vel imot av Tove Rønningen Sletteng og Kjell Thore Sletteng på gården deres øverst i den vakre, særegne fjellbygda. Ei bygd som ble helt fraflytta i 1974, men hvor bolighus, fjøs og uthus heldigvis er blitt tatt godt vare på. Ikke minst fjøset på Sletteng-familiens gård, som gjorde oss besøkende nesten stumme av beundring.  Her er ikke bare et stort antall gamle redskaper, bruksgjenstander og pyntegjenstander fra Slydalen tatt godt vare på. Alt var også brukt til å utsmykke de vakre lokalene i den gamle, vakkert restaurerte fjøsbygningen.

Men før omvisningen hadde Ronald Slydahl fortalt oss om grendas historie. Om menneskene som hadde levet gode liv, men også kjempet med og mot naturkrefter og andre utfordringer i bygda. Ronald viste seg å være det rene oppslagsverket også hva navn og årstall angår. 

Et hyggelig og lærerikt besøk for oss alle.

Etter besøket på gården hos Tove og Kjell Thore gikk turen videre for å utforske og nyte den flotte naturen i området. Vi delte oss i to grupper. Den ene gruppen tok turen over Gjestbergheia og ned langs Steinbakkelva til Strandslett. Den andre gruppen var mer ambisiøse, og tok seg fram og opp til Brattflogan – som for øvrig ikke heter Brattflogan, men Steinbakktinden ifølge Ronald Slydahl.

Og ingen skulle vel vite det bedre enn han.