Skaftnesdagen 2017

SKAFTNES 2017.

Den 18.juni 2017 arrangerte Vestvågøy Historielag og Vestvågøy Husflidslag det tradisjonelle treffet, som startet opp i 1992 med tanken om å bevare et gammelt fiskarbondemiljø – en ange av en tid som er lagt bak oss.

Om lag 200 besøkte Skaftnes denne dagen, og stemningen både inne og på vollen ute, var stemningen fin. Det virket som om folk også i år fant veien til dette praktfulle stedet ved Sennesvik.

Prat over en kaffekopp sammen med gode vafler gjorde dagen fin, opplyst som det var – heldigvis.

Stemningen rundt bordene på brygga med inntak av god rømmegrøt servert av trofaste damer som stiller opp år etter år. Det samme med damene i teltet, flatbrød- og klappekakebakerne.

Inne i huset er det stemning med spinning og brodering av bunader. Aktiviteter for voksne og barn, Naturstien og kopplammene ga de minste noe å være opptatt av.

Programmet ellers var noe av det beste som kan gis i miljøet og på den tiden som var til rådighet. Det hele begynte med åpning med at Robert Solberg dro oss inn i den rette stemningen med å framføre på trekkspill « Å, eg vei meg eit land» av Elias Blix. Når så Turid Wenche Pedersen leste diktet « Dikt til heimbygda mi» av Tormod Fjellvoll fra Sydalen, ble det en utrolig fin og stemningsfull start på dagen.

Så var det Rolf Jentoft fra Ballstad, som ga en «knakende» god innføring i temaet «TØRRFISK».. Kvalitetssortering eller vraking, som det kalles. Vi fikk en god innsikt i temaet, selv om det handler om så mye, mye mer. Fiskeskipper Børge Iversen fra Ballstad tok for seg en del knuter og stikk som trengs å vite om i forbindelse med livet på havet, men også ellers. Disse temaene vakte stor interesse hos de frammøtte.

«Ord for dagen» med Harold Holtermann hører med dagen. Hans fortelling og hans oppfordring til å arbeide sammen med naturen, kan ha sine fordeler når noe står på spill. Petter Dass sin «Herre Gud, ditt dyre navn og ære» og Helge Stangnes sin «Havsalme» ble sunget. Den siste som dagens tema.

Så får vi se om det blir Skaftnesdag neste år. Gården ligger der og minner oss om vår fortiden. Historielaget og Husflidslaget takker for frammøtet, de underholdende temaverter, for tankevekkende «Ord for dagen» og en stor takk til alle som stiller opp og hjelper til å avvikle treffet – også i år. Dere er verdifulle å ha med på laget.

 

Kolbjørn Bugge
leder i VHL

 


​Låven på Skaftnes.


Hovedhuset.


​Folk har begynt å ankomme. 


Lederen i historielaget ønsker velkommen. 


Turid Pedersen og Robert Solberg åpner Skaftnesdagen med diktlesning og musikk. 


Dagens tema er tørrfiskvraking. Rolf Jentoft forklarer og demonstrerer. 


​Det er viktig å trekke inn lukten skikkelig for å bestemme kvaliteten på tørrfisken. 


​Publikum er interessert, og studerer og lukter på fisken. 


Både voksne og barn koser seg, og praten går livlig mellom kjentfolk. 


​Robert Solberg akkompagnerer til fellessang, og prest Harold Holtermann  framfører "ord for dagen". 


Børge Iversen demonstrerer knuter, og publikum får prøve seg. 


Det er fullt i og utenfor vaffelteltet. 


​I brygga er det som vanlig salg av rømmegrøt og forskjellige produkter. Der er det også stor trafikk. 


Vaffelteltet. Der blir det også solgt kaker og kaffe. 


En av stuene. 


Kjøkkenet. 


Vevstua.