Skaftnesdagen 2015

 

TILBAKE I TID OG TILBAKE TIL SKAFTNES.

Av Kolbjørn Bugge, leder Vestvågøy Historielag

Helt siden 1992, altså 24 ganger, har det vært avholdt aktivitetsdager på Skaftnes. Til å begynne med var det et 2 dagers arrangement med
5 ulike lag som arrangører. Nå er dette innskrenket til siste søndag før St.Hans, og i år er det første gang at dagen blir markert med bare 3 timer.
I virkeligheten er det nå bare Historielaget og Husflidslaget som holder denne temadagen levende. Det viser noe av den endring som har skjedd på disse årene fra 1992.

Ved starten var det Vestvågøy Museum som var eier av denne flotte gården, men etter at sentrale myndigheter la om støtten til mindre museum, ble museet lagt inn under Museum Nord, og dermed ble arrangørene leietakere, og etter hvert ble det færre  som engasjerte seg i å holde Skaftnesdagen i hevd.
Imidlertid er det noen ildsjeler som finner glede i å fortsette  - år etter år, og jeg nevner her Gunnlaug Bjørgo Larsen som den virkelige pådriver som innkaller til møter og har oversikten. Hun og noen flere fortjener den største ros for forberedende arbeid og gjennomføring av arrangementet. Hva skulle dagen blitt uten disse medarbeiderne, som lager det trivelig  for barn og voksne å komme tilbake for å ange den gode følelsen av å være i  et riktig «feskarbonde»-miljø, snakke med kjenninger over en kopp kaffe og vafler, varme klappekaker gjerne med sirup, nyte rømmegrøten i brygga, smake på nystekt  flatbrød m.m.  Det er trivelig, det.

  
     Turid W. Pedersen.                                               Robert Solberg.                                                  Gunn Silsand Bugge.

Årets tema var kystkvinnen, og under åpningen ga Turid W. Pedersen oss en mektig og gripende skildring av kystkvinnens rolle fra en svunnet tid, om enn ikke alt for lenge siden. Også en mesterlig formidling av temaet fikk vi høre fra henne. Vi fikk også høre «Landet vårt» av Gjertrud Hansen,  og «Lofotkoral». Den siste med tonefølge av Robert Solberg, som for øvrig gir Skaftnesdagene et stort løft med sin musikk.  Åpningen ble avsluttet med at Gunn Silsand Bugge leste «Brev heimana» av Hans Lind, Andenesværingen, som etter sigende i sin tid skrev sine kjente dikt fra Sør-Afrika , der han bodde mange år. Dette diktet var som skapt til å avslutte en vakker åpning.  

 
Elever fra Ballstad Ungdomsskole.

Arrangørene er utrolig glad for at det også i  år kunne samles så mange  barn og voksne. Mange stiller frivillig opp  for å vise fram produkter til salgs, blomster, naturprodukter og i år «Lofotens Gull», en lokalhistorisk bok som elever fra Ballstad Ungdomsskole stolt kan vise fram. Takk til Richard for visning av de flotte brevduene. Visning av husflidsarbeid er særdeles interessant på Skaftnes, og trofaste medarbeidere stiller alltid opp.

I det hele er det mange som trenger en stor takk for innsatsen som legges ned for å få avviklet treffet, men etter årets utgave føler jeg at alle synes det er interessant å være med, og da kan vi kanskje  være med på et nytt treff før St.Hans neste år.

 
Fagerlia Gård på Ballstad solgte naturprodukter, bl.a. sirup i flere varianter.

 
                      Tørrfiskbanking hører med.                                                                 Folk koste seg.

 
                       Flatbrødgjengen var på plass.

 
      Eirik Sømhovd og Robert Solberg underholdt.

 

 
                         Flott utsikt mot Sennesvik.                                         Samlingen av verktøy og redskaper i brygga. 

 

 
        På bryggeloftet er det mange interessante ting.

 

 
                                                                                                                                                Flotte båter i naustet.