Tur fra Sør-Vetting til Nord-Græna. 28.05.2006

Søndag 28. mai arrangerte Vestvågøy Historielag tur fra Sør-Vetting til Nord-Græna. Allerede tidlig om morgenen viste været seg fra en aldeles perfekt side. Ikke for mye sol og varme og heller ikke for kjølig. Med andre ord – optimale forhold for en etter hvert krevende tur.

Det var kl. 11.00 på formiddagen at ca. 35 håpefulle turgåere av begge kjønn satte kursen fra hytta til Berit og Karl Johan Solheim på Sør-Vetting. Karl Johan hadde fått i oppdrag å være leder og guide på denne turen, en oppgave han greide på en aldeles utmerket måte. Han fortalte om sin families tilknytning til områdene og hvordan han som liten hadde saumfart både fjære og fjell på Vetting og i det området hvor turen gikk. Videre forklarte han om stedsnavn og opprinnelsen til en del av dem – et tema han har spesiell interesse av , og som han har arbeidet med i lang tid, også i sin fagutdannelse innen historie/norsk. Hele veien underveis fikk man vite navn på lier, knauser og hauger i området.

Stien mot Nord-Græna ble nok litt i tøffeste laget for en del av dem som ikke er i sin beste form. Noen valgte å gjøre en kortere tur, slik at da vi var framme ved målet var det 8-10 færre enn da vi startet. Et par småstopp underveis gjorde at det tok ca. to timer før vi var kommet fram til Nord-Græna. Da gjorde det godt i en varm og svett kropp å sette seg ned, pakke fram kaffekoppen og nyte litt niste, før man begynte på tilbaketuren. Stoppestedet var like ved muren der bolighuset til Anthon Anthonsen og Jonas Vestberg hadde stått. Dette huset ble revet etter at familiene flyttet fra Græna i 1952, og materialene benyttet til å bygge opp et nytt hus på Ballstadøya. Etter en halv times pause begynte returen. Da hadde man fått fortalt litt om folkene som hadde bodd i Græna, og litt om deres bravader av ymse slag.

For historielagets leder, Svein Kongsjord, som visstnok var eldstemann på denne turen, ble nok turen en fysisk utfordring, men vi som er noe yngre enn ham synes han var utrolig sprek, og han var også med på å krydre turen med opplysninger og små historier som vel var verd å merke seg. Jeg håper også at mine (undertegnede) beskjedne, kortfattede kommentarer om slekt og folk på Vetting/Græna kunne bidra til å gjøre turen ineressant.

Alt i alt en meget vellykket tur der både værgudene, turleder og turgåerne viste seg fra sin beste side. Vi gleder oss allerede til neste vandring.

Terje Karlsen

Alle foto: Terje Karlsen.


Sør-Vetting før avgang.


Nord-Græna.