Skaftnesdagen 2012

SKAFTNESDAGEN 17. juni 2012.

                       
Walfred Larsen og Terje Bøe har kommet i land med dagens fangst, som skal auksjoneres bort.          Ole Berglund demonstrerer filetering.                                                                                              

Flere bilder kommer senere.

 

«Mat fra havet» var temaet på årets Skaftnesdag. Og det ble i sannhet en ordentlig temadag i denne tradisjonelle markeringen i et godt, gammelt fiskerbondemiljø. Det som er et årlig samarbeidsprosjekt mellom historielaget, husflidslaget, hagelaget, bonde-og småbrukerlaget og museet, ble etter tilbakemeldinger fra mange en fulltreffer. Etter planlegging over noen måneder ble dagen arrangert den 17. juni med stort oppmøte av gjester. Velkomsthilsen ved Bente Tetlie etterfulgt av mannskoret Korr Lofotr som framførte sanger av Erik Bye sammen med Flakstad Trekkspillklubb. En «smaksprøve» på et Erik Bye-program som kommer til høsten. Dirigent er Rune Larsen.

Stor interesse vakte de to nordlandsbåtene som kom seilende inn med fangst for å vise gamledagers fjordfiske. Et flott syn. Walfred Larssen, Tommy Sivertsen, Terje Bøe m.f. sto for denne delen, og det virket slik at alle hygget seg i fjæra. Spesielt var det å overvære innlagt auksjon med høvdingen på Borg som auksjonarius. Og fangsten gikk unna: Flyndre, steinbit, lumre og hyse. Dette innslaget var så godt at det må gjentas, for det er som her på Skaftnes det høre heime.

Så stor takk til initiativtakerne. Videre ble det avsatt tid til å tilberede fangsten, og her viste Ole Berglund hvordan filetering og flekking utføres. Et særdeles lærerikt innslag med mange interesserte tilskuere. Videre var det smaksprøver på tørrfisk som Ernst Z. hadde ansvaret for. Grillede fiskekaker fra Lofotprodukt var det også mulig å smake på sammen med lofotkokk Frank Olsen. I tillegg er Svein Kongsjord alltid tilstede med sin kunnskap på mange felt.

Tiden gikk fra oss, slik at innlegget om Fiskebytterdagen 12. juni måtte gå ut og det samme med innlegget om restaurering av havskillemerkene i Vestvågøy. Det får komme siden.

Men ryene som var opphengt i naustet kunne folk skue, noe som forteller om utrustningen når fiskerne dro til værret. Så var det også mulig å se hvordan ryene ble laget (ryeveven). Hagelaget hadde pyntet så fint med blomster og hadde også blomster til salgs.

Så var det alt det andre som hører Skaftnesdagen til. Klappekakene med sirup gikk unna og det gjorde vaflene og kaffen også. I krambua i brygga var det mye godt å få kjøpt. Og vi har også et inntrykk at folk kommer til Skaftnes for å få en forsmak på St.Hans-feiringa ved å smake på rømmegrøten. Og så var det det å treffes og slå av en prat, som hører denne dagen til.

En fin Skaftnesdag er over, og da har de yngste kommet gjennom naturstien, vært med på gjettekonkurranse og fått nærkontakt med dyr og høns. Det var trivelig å se så mange unge foreldre med barn besøke stedet.

Det er mange som skal takkes for innsatsen forut og under Skaftnesdagen. Mange gjør en stor innsats for å holde i gang tradisjonen og skal ha sin honnør for det. Jeg nevner bare ett navn, og det er Gunnlaug Bjørgo Larsen, som har vært fast koordinator så mange år.

Takk for at dere alle møtte opp på Skaftnes for å holde tradisjonen ved like.

Kolbjørn Bugge