Folkemusikk på Vestvågøy gjennom 100 år. 7. mars 2012.

EN FOLKEMUSIKALSK FESTKVELD.

Onsdag 7.mars arrangerte Vestvågøy Historielag temakveld i Valbergstua der nettopp temaet var folkemusikk fra Vestvågøy gjennom 100 år. Det var Nappstraumen Spelmannslag som hadde tatt utfordringen med å sette sammen en godt og gjennomarbeid smakebit på den rike folkemusikktradisjonen i kommunen. Vi fikk også en historisk oppdatering over spelemannstradisjonen og noen av de mest aktive spelemenn. I tillegg var deltakere fra Folkedanslaget tilstede for å vise oss noen av dansene som ble spilt. Det hele i en "folkelig" framføring.

Kvelden ble en riktig god, gammel bygdekveld, og mange hadde tatt turen til Valberg for å få med seg denne temakvelden. Og som sagt ble det en festkveld av de sjeldne, og alle syntes å hygge seg med musikken,historien, dansen, samværet og ikke minst kaffekosen som Valberg Husmorlag sto for.

Historielaget er meget tilfreds med arrangementet, og retter en stor takk til tradisjonsbærerne Robert Solberg, Bent Stokke, Kjell Skrove og Pe-Are Liland. Disse er oppfordret til å gjøre opptak av folkemusikken fra øya vår for fremtidig oppbevaring, noe vi kommer tilbake til.

Laget takker også danserne, som også er tradisjonsbærere. Takk til Svein Kongsjord for sine innslag (og som påsto at det var lenge siden det hadde vært et slikt arrangement i Valberg). Og takk for god kaffe og kakeservering som smakte ekstra godt på en slik fin kveld.

Som leder av Historielaget er jeg stolt over å få treffe så mange positive medmennesker og som har så mye å gi. En takk også til dere som kom for å være sammen med oss.

Kolbjørn Bugge

Leder VHL

 


Leder i Vestvågøy Historielag, Kolbjørn Bugge, ønsket velkommen til en reise gjennom folkemusikken på Vestvågøy.
 


Robert Solberg fortalte om spillemenn på Vestvågøy som har betydd mye for folkemusikkmiljøet her.
 


Publikum koste seg.


Folkedanslaget var også med på notene, og svingte seg til rytmene av trekkspill, fele og gitar.


 


Den skal tidlig krøkes som god krok skal bli.
 


Robert Solberg på trekkspill.
 


Bent Stokke på fele.


Kjell Skrove på trekkspill.


Per Are Liland på bassgitar.


Svein Kongsjord bidro med sangen "Sjursveinvisa" av Edvard Ruud.


Kolbjørn Bugge framførte også en sang: "Slukt er dagens lyse flammer", en folketone fra Nordland/Lofoten av Hagbart Elstad.


Lederen i historielaget takket for frammøtet og for en hyggelig stund.