Historisk vandring i Tjønndalen 26.05.2010

Historisk vandring i Tjønndalen.

Den 26.mai arrangerte historielaget en historietur til Tjønndalen. Kjentmann og forteller på turen var Svein Kongsjord. Turen startet ved veien opp til dalen, og der fikk vi se og høre om en eldgammel bosetning, gravhauger og annet av historisk interesse mens vi fulgte den gamle veitraséen på oppturen. En stopp ved gammelskolen ga oss innblikk i stor deltakelse i sin tid fra gårdene omkring med opp til 40 – 50 elever. Videre fikk vi innblikk i de gamle hulveiene før vi kunne ta kaffepause ved den første gården oppe i dalen. Her begynte den virkelige historietimen om Tjønndalen om århundres bosetning, om husmenn og skarprettere, om folk som kom og gikk, om vandring over fjellet til og fra Borgesiden.

Vi fikk høre om uforlikelse og rettsak, men mest av alt om det folkeliv som engang var sentralt i denne spesielle dalen. Turen gikk

videre til den innerste gården der vi kunne gått videre til den delen det var torvuttak, ja, og enda videre til Vendalsjorden.

Vi snudde der inne i dalen og kunne skue utover både de hus som står igjen og på murene etter hus som er borte. Tiden gikk så alt for fort, og vi dro bl.a. innom Steinbakken før vi igjen var nede etter 4,5 timer.

Historielaget vil takke alle som deltok på denne vandringen, en meget vellykket tur for de 30-40 frammøtte. En spennende tur i et spesielt historisk landskap.

Laget vil også rette en stor takk til Svein Kongsjord for velredigerte og interessante historietimer. Denne gang var det han som kunne motta lagets krus. I de 7 år han var leder i laget var det alltid han som takket andre med overrekkelse av nevnte krus.

Laget vil vurdere å lage en mer utfyllende reportasje fra turen.