Ola Berg

Vestvågøy Historielag har fått overlevert fra familien over 20 bøker med avisutklipp fra Ola Bergs tid som redaktør og skribent. Hans sønn Per Berg har også skrevet noe av stoffet. Dette er Vestvågøy Historielag veldig takknemlig for, siden det inneholder mye interessant lokalstoff fra en svunnet tid. Vi har til nå avfotografert 7 av disse bøkene, og skal legge dem ut her på vår hjemmeside. De første bøkene er nå klare til å leses. Klikk på lenkene nederst på siden. 

 

Ola Berg. Redaktør i Harstad Tidende 1923-1945.

Ola Berg (født 13. februar 1888 i Buksnes i nåværende Vestvågøy kommune, død 8. desember 1954) var redaktør i bladene Folkeviljen og Harstad Tidende.

 

Berg begynte tidlig som aktiv skribent. Allerede i 1914 var han redaksjonssekretær i Vesterålens Avis i Stokmarknes. Men før det redigerte han også en tid «månedsavdelingen» i Norsk Ungdomsblad Nord-Norgesavdeling og bladet Fiskernes Jul. Dessuten hadde han vært redaktør og forretningsfører i arbeiderpartiorganet Folkeviljen før han i 1923 fikk redaktørstillingen i høyreorganet Harstad Tidende. I og for seg et oppsiktvekkende partipolitisk skifte.

Hans redaktørtid i Harstad Tidende strakte seg over 22 år. I mesteparten av denne perioden hadde han Nils J. Hunstad ved sin side som forretningsfører, og avisen la i denne perioden et godt grunnlag for den suksess den senere fikk i den harde aviskonkurransen i byen.

 

I Harstad Tidendes 100 års jubileumsnummer i 1987 kunne man lese følgende omtale under tittelen «En ny giv»:

Sitat Ola Berg var født i Buksnes i Lofoten og hadde en solid journalistisk praksis fra nordnorsk presse da han kom til Harstad Tidende. Han hadde et våkent blikk for det dagsaktuelle, og gikk ikke av veien for det sensasjonelle. Med røtter i Lofoten hadde han stor innsikt i fiskerispørsmål, som var så viktig innen leserkretsen. I tillegg var han en begavet skribent, med en fin lyrisk åre. Han var sterkt kulturinteressert, og fikk utløp for sin skjønnlitterære legning gjennom fortellinger og artikler i ukeblad og julehefter. Hans historiske interesse var stor, hans kunnskaper omfattende. Sitat
 

Etter krigen flyttet Ola Berg sammen med sin kone Elvine Berg (1890-1973) tilbake til Lofoten og slo seg ned i Offersøy ved Leknes. Her fikk han bruk for sine historiske interesser og var forfatter av Buksnes bygdebok, som kom ut i 1950.

Ola Berg er gravlagt på Buksnes gravlund i Vestvågøy kommune. En minnebauta er reist på kirkegården. (Wikipedia.)

 

Bøkene er på ca. 200 MB, og tar derfor tid å laste inn.

Bok 1 ligger her.

Bok 2 ligger her.

Bok 3 ligger her.

Bok 4 ligger her.

Bok 5 ligger her.

Bok 6 ligger her.

Bok 7 ligger her.