Filmpremiere.

FØRPREMIERE PÅ «BRENNENDE MINNER» PÅ MEIERIET KINO.

Onsdag 21. mars viser Meieriet Kino på Leknes dokumentarfilmen «Brennende minner», en film som Ellen-Astrid Lundby står bak,  og som har sin bakgrunn  i de hendelser som befolkningen i Finnmark og Nord-Troms opplevde i 1944. Minner fra noen tidsvitere fra det største traumet sivilbefolkningen opplevde under 2. verdenskrig , det å bli jaget fra sine hjem av en okkupasjonsmakt som av flere grunner da var på retrett på mange fronter.  Rundt 50000 ble tvangsevakuert og ble flyktninger i eget land. Tilbake lå en nedbrent landsdel ved krigens slutt. Gjennom  personlige historier tar filmen for seg deres minner fra denne tunge tiden og setter ord på hendelsene som de opplevde og minnene som enda sitter igjen fra en dyster del av vær nære historie.

I filmen finner vi bl.a. Lofotens egen Johs. Røde, som også har skrevet bok om hvordan han  som ung gutt opplevde situasjonen ved å måtte flykte fra heimen sin i Langfjordbotn, og hvordan det har brent seg inn i sinnet.  Johs. kommer også til forestillingen den 21. mars sammen med filmskaperen.

I Vestvågøy ble det tatt imot flere «flyktninger».  I noen av historielagets  årbøker « LOFOTR»  er det noen artikler om dette temaet og om plassering av de evakuerte. Vi i Historielaget er interessert i å få i gang en samtale i etterkant av filmen, slik at det kan fås en oversikt over de som kom og hvor de ble plassert. Noen har nok noe å fortelle, så derfor er det viktig at dere møter opp.

Det er ikke en film som er beregnet bare  for voksne og  for eldre ,  så  vi i Historielaget  ser det som viktig at også de som vokser opp i dag får kjennskap til  tiden da også lille Norge var okkupert. Det ville vært naturlig at også barn og ungdommer fikk se filmen og få vite at for trekvart hundre år siden var det andre tilstander her i landet.

Vestvågøy   Historielag har et ønske om at storsalen på Meieriet Kultursenter fylles den 21. mars for å minnes ei vond tid i vår historie.  Det er bare å sikre seg billett til forestillingen, og takk til kinosjefen som har fått til denne førpremieren.

Oppfordringen kommer fra styret  i Vestvågøy Historielag v/leder Kolbjørn Bugge